15644341_1146302578823698_1908659292_nРадикулит – това е едно от най-честите заболявания на периферните нерви. Причините за възникване са различни химически процеси,възпаление на междупрешленните дискове, механични компресии, вирусни инфекциозни заболявания, простуда, нарушена обмяна на веществата, спазъм на мускулите, резки движения. 

Най-често радикулитът съпътства други заболявания на гръбначния стълб като остеохондроза, фрактури.

Симптоми:

Болка, която може да е периодична, блуждаеща или постоянна, засягаща един или два крайника (ръка или крак, взависимост от вида радикулопатия). Независимо от типа болка, тя означава че нервните коренчета са засегнати и възпалени.

Нарушена чувствителност – нарушена е нервната проводимост. Болният усеща парене, боцкане, изтръпване в крайниците.

Слабост в мускулите – притискането на нервните коренчета води до нарушение в работата на мускула ако това продължи достатъчно дълго води до мускулна атрофия.

Как да разпознаете радикулит на кръста.

Тест на Ласег – Болният ляга по гръб и се опитва да вдигне изправен крака от засегнатата страна. Усещането е рязка бола в кръста, задната част на бедрото и седалищните мускули.

Тест на Бехтерев – болният се опитва да седне от легнало положение, кракът рефлексно се свива.

Симптом на Нери – Когато болният навел е рязко глава напред, болката в крака и кръста се засилва.

Тест на Боне – наблюдава се изглаждане на гънката на седалището от засегнатата страна.

Шийният радикулит се характеризира с болки в главата и шията засилващи се при кашлица и движение на главата. Позата на главата е с наклон назад. Шийно-раменният радикулит се характеризира с пронизващи болки в раменете, врата и ръцете. Болката се засилва при движение.

Гръден (торакален) радикулит – болката е на пристъпи, обхваща гръдния кош засилва се при движение и дълбоко поемане на въздух.

Лечението на радикулит освен медикаментозно, може да включва упражнения за укрепване на мускулите, физически терапии, като хиропрактик, декомпресия на гръбначния стълб, оздравителни масажи, топли терапии(кал,нагревки,луга).

Радикулитът започва да се влияе от тези терапии в срок от няколко дни до няколко седмици.

Терапията може да включва различни компоненти.

  • тракция – разтягане с помощта на специално разработени за целта уреди
  • мануална терапия – целта е отпускане на напрегнатите мускули
  • фасциално третиране (манипулации)
  • лечебна гимнастика
  • хиропрактик терапия

 

Радикулит
Към лентата с инструменти