osteofitОстеофити (шипове) – промени в гръбначния стълб, които изглеждат като гърбици, остри шипове,малки хълмове,като всички те могат да имат различен размер.

Нормалното функциониране на гръбначния стълб се осигурява от непрекъсната височина на междупрешлените дискове. Появата на дискова херния, стеоартрит или дискова дегенерация намалява височината на дисковете и води до загуба на поддържащите свойства.

Това заболяване като патология се нарича спондилоза.

Основната причина за това заболяване е възпаление причинено от липса на хрущялно покритие, което води до образуване на израстъци.  Това може да доведе до наднормено тегло, постоянно натоварване на гръбначния стълб, остеоартрит,  на фасетните стави, ендокринни нарушения, остеохондроза, плоскостъпие, неврологични заболявания, възпаление на костите и други. В начален етап лечението включва противовъзпалителни средства за облекчаване на напрежението в мускулите. Някои остеофити могат да бъдат излекувани чрез рефлексорен масаж и физиотерапия. Останалите могат да се подложат на терапия за намаляване на болката.

 

Терапията може да включва различни компоненти.

  • тракция – разтягане с помощта на специално разработени за целта уреди
  • мануална терапия – целта е отпускане на напрегнатите мускули
  • фасциално третиране (манипулации)
  • лечебна гимнастика
  • хиропрактик терапия

 

Остеофити
Към лентата с инструменти